Kassel

De fontein
De fontein

Kassel (tot 1926 Cassel) is een stad in Duitsland, gelegen in de deelstaat Hessen aan de Fulda, en telt 196.526 inwoners. Het is het enige stedelijke centrum in het noorden van Hessen en geldt daarom als het economische en culturele zwaartepunt van de regio. De stad is over de hele wereld vooral bekend vanwege de documenta, een vijf-jaarlijkse kunstmanifestatie rond eigentijdse kunst. Kassel is absoluut een bezoek waard. Zo vindt u er verschillende musea, een uitgebreid winkelcentrum en diverse parken.

Hoogtepunt voor een bezoek aan Kassel is ongetwijfeld Slot en park Wilhelmshöhe.
Slechts zelden sluiten kunst en natuur zo perfect op elkaar aan als in Park Wilhelmshöhe. Tegenwoordig wordt dit grootste bergpark van Europa gerekend tot de indrukwekkendste creaties op het gebied van tuinarchitectuur. Het Herkules-monument, de beroemde fontein en de watertrappen getuigen nog steeds van de barokke praalzucht van de vorst. In de tweede helft van de 18e eeuw werd het park veranderd in een Engelse landschapstuin. In die tijd werden het classicistische slot Wilhelmshöhe en de romantische Löwenburg gebouwd. Het slot en het slotpark werden tot 1866 gebruikt door de landgraven en keurvorsten van Hessen-Kassel en daarna als zomerresidentie door de Pruisische koningen en Duitse keizers. De watertrappen en fonteinen worden nog steeds in werking gezet door middel van natuurkrachten. Er komt geen enkel hulpmiddel aan te pas.
Het slot zelf herbergt een groot internationaal bekend museum met verschillende omvangrijke kunstverzamelingen:

  • de verzameling Antieken
  • de Galerij Oude Meesters met onder andere werken van vroegduitse schilders als (Albrecht Altdorfer, Albrecht Dürer) en vooral Italiaanse, Spaanse en Nederlandse schilders van de barok, zoals Titiaan, Rembrandt, Frans Hals, Rubens.
  • de grafiekverzameling

    Uitzicht op de hercules
    Uitzicht op de Hercules

Het Slot en het park zijn het gehele jaar geopend. Van 1 mei tot begin oktober worden elke
woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag om 14.30 uur de waterwerken en de fontein in het park bij Slot Wilhelmshohe weer in werking gesteld. Voor meer informatie: http://www.museum-kassel.de

Kassel is vanaf onze woning ongeveer 50 minuten rijden.

Museum_Schloss_Wilhelmshohe-Kassel-Germany
Schloss Wilhelmshöhe